1

Resveratrol voorkomt hartaandoeningen; Fictie?

Resveratrol voorkomt hartaandoeningen en kanker: fictie of werkelijkheid?

Eén keer per maand wordt bij Bangkok City een workshop Thai Cooking gehouden met een wijnproeverij van Zuid-Afrikaanse wijnen gegeven door Anton van Soest Winery. Dit jaar heb ik al zo’n 7 work-shops gevolgd en niet alleen word ik steeds meer een kenner van het Thaise eten, maar ook ga ik steeds meer de Zuid-Afrikaanse wijnen waarderen.
Aangezien op deze avonden door Anton van Soest een hele goede en uitgebreide uitleg over zijn Zuid-Afrikaanse wijnen wordt gegeven, komt ook ter sprake dat enige glazen wijn heel gezond is omdat vooral in rode wijn het stofje “resveratrol” aanwezig is. Elke keer weer ontstaat een hilarisch moment, wanneer meneer Wim! het betoog van Anton van Soest onderbreekt, naar zijn borstzak grijpt, een kaartje tevoorschijn haalt en opleest: “Resveratrol”.

Maar wat is ‘Resveratrol’?
Volgens Wikipedia is resveratrol een polyfenol, namelijk een chemische verbinding die in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van blauwe druiven. Van resveratrol wordt verondersteld dat het een gunstige werking heeft bij het voorkómen van hartaandoeningen en kanker.
De concentratie hangt sterk af van de soort druiven, de geografische locatie en de blootstelling aan schimmelinfecties. Het resveratrolgehalte in wijn hangt daarbij ook nog af van de fermentatietijd. Rode wijn bevat tussen 0,2 en 5,8 mg/L resveratrol, terwijl witte wijn dit veel minder bevat. Dit komt doordat de fermentatie van rode wijn gebeurt in aanwezigheid van de schil van de druiven, terwijl dit bij witte wijn niet het geval is.
Bij gistcellen is aangetoond dat resveratrol de overlevingstijd van de cellen met gemiddeld 70 procent kan verlengen. Of de chemische verbinding ook voor menselijke cellen een levensduurverlengende uitwerking heeft, is nog onbekend. Studies wijzen op een effect dat kanker tegengaat.

Zo zie je maar weer, dat een hele leuke kookworkshop ook interessante gezondheidsinzichten oplevert.

beheerder

One Comment

 1. Jacques Roos zegt:
  8 februari 2011 om 17:49
  Toevallig je artikel over resveratrol gelezen, maar daar hebben jullie niet veel kaas van gegeten, kan je beter achterwege laten. In zuidafrikaans wijnen zit niet echt veel resveratrol, dat heeft te maken met de bodem “terroir”. samen met o.a. tomaten bezitten druiven het hoogste reveratrolgehalte van alle groente en fruit. kankermedicijnen worden dan ook hiervan vervaardigd. meeste Resveratrol in rode wijnen uit Bourgogne (4,39mg per lieter), VS-Oregon (4,3), Bordeaux (3,89) Italie daarentegen maar gemiddeld 1,76 mgr (hoe warmer het klimaat, des te minder resveratrol!!)
  Beantwoorden
  Leo zegt:
  8 februari 2011 om 18:31
  Heel goed Jacques,
  Wat mij betreft, pas je Wikipedia aan, want daar wordt uit geciteerd.
  En volgens mij wordt in dit artikel alleen in het algemeen wat verteld over resveratrol en niet dat Amerikaanse, Franse, Chileense, Australische of Zuid-Afrikaanse wijnen gezonder zouden zijn.

Reacties zijn gesloten.